Biográfia

Kicsi Magdi
Kicsi Magdi

Életerős hangon kiáltva ki magából a születés fájdalmát érkezett közénk Rúzsa Magdi, 1985. november 28-án. Sírásával felverte a csendes, vidéki kórház kis lakóit álmukból, ezért édesanyjával, Papp Máriával hamarosan hazatérhetett Kishegyesre (Malí Idos), ahol már várták testvérei: Annamária és Sándor. Bizony édesapjára, Rúzsa Sándorra hosszú évek megpróbáltatásai vártak még a gyakran picsogó, később csintalankodó, majd folyton éneklő legkisebb lánya miatt. Mindig Magditól volt hangos a ház. Édesanyja viszont hamar megérezte, hogy Magdi több mint egy rosszalkodó kislány – hihetetlen ereje azért van, mert feladat várja.

„Hatalmas tudásvággyal született, mindig kérdezett”- mesélte róla.

Kisiskolásként az énekkarban próbált zenei alapokhoz jutni, de mivel hangja túl harsánynak tűnt a kórusba, finoman eltanácsolták. Ezek után néptáncolni kezdett, ahol viszont szükség volt erős hangra, ritmusérzékre. És Magdi hangja, előadásmódja is csiszolódni kezdett. Ő maga pedig emellett citerázott, kézilabdázott, szavalóversenyeket nyert, és atletizált. Hatodik osztályos volt, mikor Budapestre látogatott a néptánccsoporttal egy Betlehemes műsor előadására. Ekkor zajlott a diákolimpia is, melyre Magdit saját kérésére benevezte tanára, a 800 m-es futásba. Farmerban és utcai cipőben állt rajthoz, – hiszen néptáncolni érkezett, nem sportolni -, de így is harmadik tudott lenni. Nyolcadikosként a szerbiai állami televízió szervezte, „Fusson egész Szerbia!” elnevezésű országos versenyt nyerte meg saját korosztályában. Ezt a sokoldalúságot tovább gazdagította továbbtanulási választása: egészségügyi középiskolába jelentkezett, hogy szülész- nőgyógyászati nővérnek tanuljon Szabadkán.

Középiskolai évei alatt számtalan külső hatás formálta a fiatal lány lelkét. Megrázó élmény volt számára a délszláv háború minden történése. Bátyja katonaként volt érintett. Nővére, aki szintén remek hangú tehetség, kénytelen volt megszakítani magyarországi tanulmányait Budapesten, Dévai Nagy Kamilla magántanodájában. A család lehetetlen anyagi helyzetbe sodródott, mikor a szülők egyik napról a másikra, egymás után veszítették el munkájukat. Megpróbálta a középiskolások önfeledt életét élni, hiszen vágyott rá, de minduntalan a napi gondok árnyéka furakodott a gondolataiba. Szórakozott, amikor tehette és tanult, amennyit csak bírt. A tudás szárnyán volt csupán remény elrepülni a reménytelenségből.

Édesanyja elapadhatatlan erővel szervezte a népes család hétköznapjait. Ennek köszönhetően lassan mindenki eszmélni kezdett a csapások okozta ijedtségből. Más dimenziókban ugyan, de mindenki folytatta az útját. E mellet Rúzsa Máriának még arra is maradt ereje, hogy második díjas legyen a kárpát-medencei l. Mátyás Király Mesemondó versenyen. Édesapja és bátyja alkalmi szobafestést vállaltak, nővére férjhez ment, majd hamarosan kislánya született.

Énekkel győzni
Énekkel győzni

Magdinak pedig volt egy álma: színpadról, zenekarról, közönségről. Ezekért küzdve újabb és újabb megmérettetéseken bukkant fel. A kishegyesi Szó-Beszéd című lap is beszámolt 2004-ben a Zentán, február 7-én megrendezett Farsangi Ki Mit Tud-ról, ahol Magdi könnyűzenei kategóriában indult és meg is nyerte azt. Arról, hogy Magdi miként képzelte a jövőt, sokat elárul egy mondat az említett cikkből, mely annak a gondolatmenetnek a záróakkordja, mely a kishegyesi fiatalok helyzetéről nyilatkozik:

„Én is elmegyek majd, és máshol mutatom meg magamat, és így vannak vele a többiek is.” (Profetikus megjegyzés ez, ismeretében az eljövendőknek!)

Időközben egy feketicsi együttes, a Madness énekeseként alkalma nyílt a zenekarral való zenélésbe belekóstolni, s ez meghatározó élményként kísérte álmait. Augusztus elején a Líra 2004 Popfesztiválon az ifjúsági kategóriában második helyezést ért el.

E sikereket látva azt gondolhatnánk, hogy innentől egyenes, felfelé ívelő út vezet tovább a sikerhez. De az élet nem így működik. Az élet kegyetlen. Amit az egyik kezével óvatosan ad, azt a másik kezével kapzsin elveszi. A középiskola elvégzése után szeretett volna gyógypedagógiát tanulni, de nem vették fel. Közrejátszottak ebben bizonyos külső körülmények, melyek jelen vannak a vajdaságiak életének minden pillanatában, beépülnek a zsigerekbe, és mocsárrá degradálják a jövőt.

Magdi számára az új dimenzióban folytatódó út kilátástalan munkakeresést jelentett. Harcot a kenyérkeresetért, harcot az önbecsülésért, harcot azért, hogy érezze, hogy él. Mivel munkát nem talált, letette a fél év szakmai gyakorlatot, majd – a szerb iskolarendszer szerint – államvizsgát tett. Csalódni kényszerült a szerelemben, de azért már nem is harcolt. Szenvedését zenévé komponálta, így énekelve ki magából fájdalmát, tehetetlen dühét. (Aprócska blues)

„Sokszor láttam kilátástalannak az életem. Családi gondok, az egész társadalmi helyzet… a zene jelentette ekkoriban az egyetlen vigaszt, belőle nyertem az erőmet, és idővel egy különös kapcsolatot alakítottam ki vele.”- nyilatkozta erről az időszakról Magdi.

Ebben a depresszív pillanatban érkezett a csoda, a televízió képernyőjén vibrálva: indul a TV2 tehetségkutató vetélkedőjének 3. szériája, melyre határon túli előadók jelentkezését is várták. Magdi megírta a jelentkezést és elküldte időben, hiszen az elsőről lekésett. Aztán újabb jelentkezést írt, ezt is elküldte, mert megijedt, hogy ismét válasz nélkül marad, mint a 2. Megasztár alkalmával.

Így vall Magdi a várakozásról:
„… benn vagyok a templomban, és arra kérem a Jóistent, segítsen nekem, hogy rendbe hozzam valahogy az életem. Legyen meg az Ő akarata, csak erőt is adjon hozzá. Ott álltam és azt mondtam, hogy nekem már csak a zene számít. Őszintén a zenét akartam.”

Úgy látszik, a Jóisten meghallja, ha valaki őszintén akar valamit.

Válogatás
Válogatás

Életerős, kristálytiszta hangon énekelve ki magából az élet fájdalmát érkezett közénk Rúzsa Magdolna, 2005. szeptember 9-én. Ott állt az újjászületés pillanatában törékenyen, reszketve, mezítláb. Végleteit énekelte ki magából: az AC/DC-től a  Highway to Hell (Út a pokolba) című dalt, és a már említett saját szerzeményt, az Aprócska blues-t. Magdi úgy érezte elérkezett az igazság pillanata: most végre szakértő, ismert művészek döntik el, hogy érdemes-e tovább álmodni az álmot. És a zsűri úgy döntött: igen, szükség van egy tehetséges, színpadra termett, alázatos és mégis öntudatos énekesre.

Magdi ereiben zsibogva áramlott a remény, mely erőt adott a hétről hétre feladatként felbukkanó dalokat újraálmodni. Magdi előadásában újjászülettek a dalok, mindig meglepte közönségét valami apró, vagy éppen óriási nüánsszal.

  • Volt kőkemény rock-leány, és volt a színpadon kuporgó csalódott szerelmes.
  • Volt horrorisztikus musical-színész, aki lesétált a nézők közé, és volt tünde-lány, aki énekével felemelte a lelkeket.
  • Volt szerbül éneklő kultúr-hős és volt tombolva bulizós szerelmes kamasz.
  • Volt, hogy annyira izgult, hogy mezítláb állt színpadra, végül sírt, és volt, hogy annyira a dal hatása alá került, hogy majdnem sírt.

Hangját hallva, a fény jelenik meg: egy kaleidoszkóp színes, kavargó nyugtalansága és a szimmetria egyensúlya egyszerre van jelen. Elérkezett végre az oly nagyon áhított, mind a szakmai zsűri, mind a közönség által megszavazott siker. Magdit befogadta egy új világ, hát álmodni kellett az álmokat tovább.

Életerős, kristálytiszta, őszinte hangon énekelve ki magából álma megvalósulását született újjá Rúzsa Magdi, 2006. május 20-án. Ő lett 2006 legjobb hangja. Elkápráztató tehetsége, kitartása és maximalizmusa vezették célba – és még tovább. Amilyen gyorsan csak lehetséges volt, hazautazott. Szülőfaluja ünnepléssel, öleléssel és büszkeséggel fogadta, amit Magdi könnyeivel köszönt meg. Ezen a napon Nagy Ferenc szabadkai főkonzul nemzeti vízumot adott Magdinak, aki a nemzeti identitás alapján és a kulturális kapcsolatok építése érdekében kérte ezt.

Interjúk, koncertek, nyeremények átvétele, és a lemezkészítés kavalkádjában vibrált a nyár, mely meghozta a „Döntőben elhangzott dalok” című lemez sikerét is: háromszoros platinalemez lett néhány hét alatt. Nem látott még ilyen csodát a magyar hanglemezpiac!

Július 9-én Kishegyesre látogatott a Megasztár csapat. Bizony Magdival együtt könnyeztük meg a pillanatot, mikor mezítelen lába otthoni színpadon állt és hangját befogadta a löszfalként magasodó szülőföld.

Rengeteg munka, és megfontolt döntés után Magdi menedzsert talált Szovják Bea személyében és lemezkiadót is, a CLS Records-ot. Augusztusban Lajkó Félix-szel, majd októberben Boban Markoviccsal adott koncertjein hallható volt, mennyire otthonos az autentikus zene világában is.

Ördögi Angyal
Ördögi Angyal

Születésnapjára jelent meg első önálló lemeze, mely már címében is Magdit hordozza: Ördögi Angyal. A rock és a líra műfajában tárja elénk 14 dalban lelkének kaleidoszkópos sokszínűségét az érzelmek két véglete között. A hazai zenészek nagyjai tanácsokkal, ötletekkel, zenével és dalszövegekkel támogatták Magdi elképzeléseit, és saját dalszövegeit. Závodi Gábor, Madarász Gábor, Kovács Barnabás, Hoffer Péter, Jamie Winchester zenészként, míg Presser Gábor és Novák Péter szövegíróként is közreműködtek. A dalok közül az Aprócska blues-ból készült elsőként klip, mely visszafelé vetített filmkockákon át vezet az egykori szerelmi csalódás pillanatához. Ez a lemez volt az év leginkább várt albuma. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy néhány hét alatt dupla platina fokozatot ért el, és hogy rajongók ezrei keresték Magdit dedikáló körútján az ország számtalan városában. Magdi pedig boldogan írta a dedikálásokat, őszinte mosollyal fogadta az embereket. Szeretett és szerették.

Az újévet szusszanásnyi pihenővel kezdte, majd 2007. február 17-én elindult első élő koncertkörútjára.

Február 24-én tartották a Millenáris Parkban a Fonogram – Magyar Zenei Díj 2007 gáláját. Héttagú szakmai zsűri szavazott a 16 kategória 5-5 jelöltjéről. Ebben az évben először az képviselhette hazánkat az Euróvíziós Dalfesztiválon, aki itt az Év felfedezettje díjat megnyerte. Ennek értelmében május 10-én, Helsinkiben Rúzsa Magdi versenyezhetett az egyik legnívósabb zenei versenyen, ugyanis neki szavazta meg ezt a lehetőséget a közönség. Magdi pedig ismét könnyeivel mondott hálát: „Köszönöm!”

Magdi féltett álmai tehát sorra valósággá válnak, mert küldetése van, ami hatalmas teher egy törékeny, fiatal lány vállán. De Magdi erős, mert hite van. Hisz önmagában, az álmaiban. Érzelmek veszik körül, érzelmek lakják belül.

Ő maga ezt így fogalmazta meg: „Bár a levegő mozgatja a hangszálaimat, mégis a lélek szólal meg.”

Kristálytiszta, reményteli hangon énekelve világgá egy álom beteljesedését született meg Európa köztudatában Rúzsa Magdi, 2007. május 10-én. Lelke minden rezdülését több ezer villózó képernyő közvetítette, amint az Euróvíziós Dalfesztivál elődöntőjének színpadán elénekelte azt a bizonyos Aprócska bluest, melyet még az ismeretlenség idején a csalódás hívott életre. Azon a helsinki estén Magdi angolul énekelt, de előadásának hatásosságából nyelvi kötöttségektől függetlenül bárki a világon átérezhette és átélhette a hajdani kiábrándulás sebeinek fájdalmát. Zenekarával a háttérben BUS STOP feliratú táblával, bőrönddel, farmerben, fehér trikóban és mezítláb lépett a nagyvilág elé. Nagyzoló színpadi látvány felvonultatása nélküli előadásával, érzelmeket kifejező hangjával keltett feltűnést, s így másodikként jutott tovább az elődöntőből.

Két nappal később – május 12-én – a show elemeket, csillogó ruhakölteményeket felsorakoztató döntőnek egyik legőszintébb perceit hozta Magdi dala, amelyben a főszerep a zenéé volt. A 42 fős mezőnyből 9. helyezett lett, ami – tekintve az értékelés sajátosságait – komoly elismerést jelentett. De talán még ennél is nagyobb sikernek élte meg Magdi, hogy ő lett az Eurovíziós Dalfesztivál legjobb dalszerzője. Az ezzel járó díjat magyar zászlóval a vállán vehette át a dalversenyt követő zártkörű partin.

Azonban az Eurovíziós Dalfesztiválnak köszönhetően elnyert díjak sora nem ért véget ezen a napon. Egészen karácsonyig jutott belőlük Magdinak. 2007. június 8-án az ESCRADIO közönségszavazásának „legjobb dal” kategóriájában 2. helyezett lett, és ő lett a „legjobb női előadó” kategória győztese. 2007. december 24-én az ESCTODAY.com szavazás újabb sikereket hozott a karácsonyfa alá számtalan kategóriában. Így az „év zeneszerzője”: 1. hely, a „legjobb bemutatkozó kisfilm”: 1. hely, a „legjobb női előadó”: 1. hely, az „év dala”: 2. hely, az „év előadója”: 2. hely, „legjobb női ének előadás”: 3. hely.

A hazatérést követő interjúk zsibongásának csendesedésével, május 17-én Szabadkán koncertezett, így elsőként szülőföldjén volt alkalma megköszönni közönségének, hogy énekelhetett Európa színpadán. Ezt követően minden koncertjén hasonlóan cselekedett, mielőtt az Aprócska blues-t elénekelte volna.

Bravo Otto
Bravo Otto

Majd díjak vártak rá itthon is. Május 27-én vehette át a BRAVO OTTO díjátadón Aprócska Blues című dalának filmjéért a legjobb klipnek járó szobrocskát, miközben a zenecsatornák április 11. óta már a Hip-hop című dalból készült videoklipet is vetítették.

Június 29-én Ördögi Angyal címet viselő lemeze IMPALA SILVER díjat kapott, amelyet a 30 000 eladott példányszám jutalmaként vehetett át.

Másnap, a 11. alkalommal megrendezett nagyszabású Kapcsolat koncerten, Bryan Adams előtt léphetett színpadra az 56-osok tere névre keresztelt volt Felvonulási téren, ahol csaknem kétszázezer ember várta. Magdi világsztárokhoz méltó színvonalú produkcióval, remek hangulatban, ragyogóan énekelve kápráztatta el közönségét – és a kamerákat, melyek rögzítették a koncert egyébként is kitörölhetetlen óráit, hogy majd szeptember végén, a Vigyázz a madárra című dal koncert klipjeként, valamint karácsony előtt DVD és CD formában is megörvendeztethessék a rajongókat.

Ezen az emlékezetes estén vehette át zenekarával és menedzserével együtt az Ördögi Angyal sikerével kiérdemelt dupla platina lemezt.

Július 13-án GUNDEL művészeti díjjal tisztelték meg „sztár lett” kategóriában.

A nagyszabású fellépések és díjátadók közben töretlen lendülettel haladt városról városra a február 17-én Nyíradonyban megkezdett koncertsorozat, melynek kiteljesedése az október végi erdélyi turné 4 állomása volt. Egy zeneileg rendkívül tartalmas évet tudva maga mögött, 2007. záróakkordjaként december 18-án az Arénában lépett fel zenész barátaival: Presser Gáborral és a Boban & Marko Markovic Orkestar népes csapatával. Majd saját zenekarával állt színpadra ezen a nagyszabású – bár zártkörű – koncerten.

2008. a töretlen koncertezés és a következő album elkészítésének lázában telt. Magdi tollat ragadott, hogy gondolatait és érzésvilágát egy-egy dalba foglalva járja megkezdett útját a zene világában, illetve keressen újabb ösvényeket, kihívásokat. Elszánt és céltudatos, kvalitásra törekvéssel találta meg a szavakat, rendezte azokat rímekké, miközben márciustól újabb és újabb színpadokon, folyamatosan változó repertoárral ismét találkozhatott vele a hazai és külföldi közönség egyaránt.

Április 19-én, Budapesten Horváth Charlie volt Magdi koncertvendége, akinek ’Az légy, aki vagy’ című slágerét együtt adták elő.

Janis Joplin eredeti zenekarának, a Big Brother The Holding Company-nak  menedzsere az interneten talált Magdi dalaira. Magával ragadta Magdi hangja, stílusa, mely a férfi szerint nagyon hasonlít a fiatalon elhunyt Janis-ére. Felkérte hát Magdit, lépjenek fel együtt április végén, egy német fesztiválon.

Magdi ezt az egyedülálló lehetőséget így fogadta: “A próbateremben kaptam a hírt a fellépésről, és be kell vallanom, majdnem leestem a kanapéról. Ez egy hatalmas megtiszteltetés, ilyen ritkán történik az életben. Janis Joplin a világ legsikeresebb blues-énekesnője az egyik kedvencem, nagyon tisztelem a munkásságát. A dalai máig annyira sikeresek, hogy mindenki ismeri őket. Éppen ezért nagyon izgulok, és kíváncsi vagyok, milyen lesz együtt fellépni azokkal, akik a kezdetektől vele zenéltek.”

A temérdek munka mellett televíziós szereplések széles palettáján is megmutatta sokszínű egyéniségét. Vacsoraasztalnál folytatott elgondolkodtató élettörténetekkel és tapasztalatokkal tarkított eszmecserétől a tánctudását megcsillogtatni engedő műsorokig bezárólag számtalan produkció szereplője volt. Miközben mindig, minden körülmények között megmaradt elsősorban énekesnőnek, és legfőképpen Rúzsa Magdinak.

Rövid utazás
Rövid utazás

Az időközben zeneszámokká cseperedő dalszövegekből június 6-án, a szegedi koncerten énekelt először, ahol a közönség első hallásra megkedvelte az újdonságokat. Nyáron már a rádiók is játszották a Rövid utazás című dalt, melynek klipje ősszel készült el. Ismét egy dal, ismét egy klip Magditól, melyet nem elég meghallgatni, muszáj megállni kicsit és a mondandóján elgondolkodni. Mondjuk Magdihoz hasonlóan, álljunk meg mi is az ódon leheletű budapesti Millenniumi Földalatti Vasút Opera megállójában és Kolba Bence rendezői instrukciói szerint visszanézve életünk pillanatképeit, értelmezzük újra életünket.
Talán Magdihoz hasonlóan nekünk is sikerül azonosulnunk a dal szövegével, melyet Berezvai Péter, a Napfény Presszó nevű alternatív-rock zenekar gitárosa és énekese alkotott.

Október 30-án adták át a Ring of Frendship of the World magyarországi aranygyűrűjét, melyet Varga Zoltán Lajos ékszerész alkotott meg. A gyűrűvel évente kétszer tüntetnek ki 12 jeles személyiséget, akik nem önmagukért, hanem a haza érdekében alkottak maradandót.  Magdi az elsők között, neves zenészekkel, orvosokkal és tudósokkal együtt vehette át ezt a kitüntetést, melynek színarany és ezüst ötvözetébe a PRO PATRIA NON NOBIS DOMINE! (A hazáért, nem magunkért, Uram!) feliratot vésték. A gyűrű a barátságokat hivatott létrehozni, megkeresni, megtartani, megerősíteni az egész világon, életkortól, politikai meggyőződéstől és vallási hovatartozástól függetlenül.

November 5-én Iránytű címmel megjelent az album, melynek borítójáróról sminkkel hangsúlyozott nyílt tekintetét villantja ránk Magdi kiegyenesített hajfüggönye mögül. A korongon pedig hangja hívogat 13 izgalmas útra. Iránytű ez a CD, mely segít, hogy mindig tudjuk, merre is visznek Magdi zenei útjai és újonnan felfedezett ösvényei, amelyeken zenekarával, Závodi Gáborral, Madarász Gáborral, Sántha Gáborral, Kovács Barnabással és Hoffer Péterrel jár. S amelyre elkísérték – a már említett Berezvai Péteren és a Napfény Presszón túl – Magyar Hajnal tanácsai és hangja, Farkas Zsófi vokálja, Novák Péter és Jamie Winchester, Lepés Gábor, Kelemen Tamás alkotásai, Ferenczi György szájharmonika és hegedű játéka, valamint Szovják Beáta menedzsmentje.

Iránytű továbbá Rúzsa Magdi érzéseihez is, amelyeket a világ jelenségei karcoltak lelkének hártyájára. E jeleket költői bravúrral versekké művelte, és hol érzelmes, hol pimasz dalokként énekeli nekünk szenvedélyes hangján.

 Gula Andrea

Vélemény, hozzászólás?