Vízió

Magdi zsűrizik
Magdi zsűrizik

Magdi túl van élete (talán) első, de mindenképpen eddigi legfonosabb zsűrizési procedúráján.

Még havas volt a táj, nagykabátban jártak az emberek, pedig nem is volt olyan régen, mikor A Dal című műsor keretein belül kiválasztották azt az énekest, illetve azt a dalt, aki az idei évben képviselheti hazánkat az Eurovíziós Dalversenyen, vagy röviden az Eurovízión. Ezen a válogatón Magdi ott ült a zsűriben, mint szakmailag kompetens, elismert előadó, és mint a hat évvel ezelőtti sikeres magyar induló. Zsűritársaival közösen kiválasztották az általuk legjobbnak tartott négy dalt, melyekből ezután a közönség választhatott a dal, vagy az előadó szimpátiája alapján. A közös választás végül ByeAlex (Márta Alex) Kedvesem című dalára esett. A dalra, mely minden sallangtol mentesen, csak a szövegével hódít, miközben egyszerű dallamocskája megül a fülekben, és kitörölhetetlenül bemászik a fejekbe. Az előadóra, akit nem hatnak meg a külsőségek, akit nem hoz lázba a csillogás, vagy a show körüli felhajtás. Ők, a zsűri, és ők, a közönség benne láttak most fantáziát.

ByeAlex és csapata
ByeAlex és csapata

Nem kellett megvárni a kiválasztás másnapját, hogy mindenhonnan a fröcsögés és a szidalmak áradjanak. A közönség volt az, aki a végső döntést hozta, és megszavazta indulónak ByeAlex dalát. És ugyanez a közönség volt az, aki a szakma egy részével karöltve háborogni kezdett azon, hogyan küldhetünk egy ilyen figurát és egy ilyen dalt egy nemzetközi versenyre. Szidalmazták, ócsárolták Alexet, de Magdit sem felejtették ki a bírálatok kereszttüzéből. Pedig egyikük sem tett semmi rosszat. Alex elénekelte a dalát, várva, hogy megmérettessen. Magdi pedig a többi zsűritársával együtt értékelt. Nem aszerint, hogy bárki mit vár tőlük, hanem a szerepüknek megfelelően, a saját véleményükre alapozva. A pontot pedig a közönség tette fel az “i”-re, hiszen a végső négyes csapatból ők választottak győztest.

Szinte hetekig tartott, mire megnyugodtak a kedélyek, alább hagytak a bántó megjegyzések, és azok kerültek többségbe, akik a pozitívumot látták, akik a magyar dalnak szerettek volna szurkolni. Végül eljött a várva várt nap, csütörtökön megtartották azt az elődöntőt, ahol Magyarország képviseletében ByeAlex előadhatta dalát, és simán véve az akadályokat, a döntőbe jutott. Majd eljött a szombat is, amikor a döntőben újra bemutatkozhatott a Kedvesem, és 39 ország szakmai zsűrije, valamint közönsége által leadott szavazatok alapján a 10. helyezést érte el. Hozzá kell tenni, hogy ez minden idők harmadik legjobb magyar szereplésének számít azon a versenyen, ahol a szakma mellett erősen jelen van a politika, a baráti országok egymásra szavazása is. Sajnos volt olyan is, hogy Alexnél nagyobbnak tartott előadóink a döntő közelébe sem kerültek.

Vajon most mit mondanak azok, akik folyamatosan bírálták Alexet, könyörtelenül bántották Magdit a véleményéért, és temették az egész magyar részvételt? Kiderült, hogy Magdi nem csak saját véleményére támaszkodott a pontozáskor, de jól érezte, hogy ebben a dalban valami, ami talán Európát is meglepi.

Gratulálok Magdi, és legfőképpen gratulálok Alex, Helga és Dani! Jól csináltátok, köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?