Aranyos gondolatok

Nagyjából két hónap leforgása alatt aranylemez lett a Tizenegy című album!

Napjaink lemezvásárlási szokásait, vagy sokkal inkább az internetes letöltések intenzitását figyelembe véve, ez elég szép teljesítmény. Szerencsére vannak még olyanok, akiknek szükségük van arra, hogy egy igazán jó album eredetiben, jó minőségben kerüljön a lejátszójukba. Gratulálok, Magdi!

Tegnap este, míg a rendőrökre vártam, akik az ellopott autóm miatt jöttek helyszínelni, forogtak a gondolataim. Többek között az aranylemez, az eladási és játszási listák furcsasága is azok közé tartozott, amivel megpróbáltam elterelni a figyelmemet a történtekről. Mert bizony vannak érdekes összefüggések, vagy éppen pont egymásnak látszólag ellentmondó kapcsolatok is. Nézzük csak szépen, sorjában:

Adott két lány. Mindketten Megasztárt nyertek. Egyikük a harmadik széria kimagasló tehetsége volt, aki azóta rengeteget bizonyított a szakmában, több tekintetben is értékeket teremtett. Másikuk az ötödik szériából még az élő adások előtt kiesett, majd két évvel később, megnyerte a hatodik szériát. Frissen került a szakmába, előtte számtalan lehetőség, amiket kihasználva talán ő is alkothat majd maradandót. Rúzsa Magdiról és Radics Gigiről van szó.

A két énekesnőnek azonos napon jelent meg lemeze. Mivel kíváncsi voltam Magdi lemezének fogadtatására, rendszeresen néztem a MAHASZ által közzétett listákat, így nem csak Magdi, de Gigi lemezének története is folyamatosan szemem előtt volt. A két lemez 10 hete van a boltokban, ennek a 10 hétnek a krónikája ébresztette bennem a gondolatokat.

A lemezeladási listán minden héten, kivétel nélkül, Magdi lemeze jobb helyezést ért el, mint Gigi. Egyetlen egyszer sem voltak még csak egymás utáni helyezések sem. Magdi a 4. helyig tudta feltornázni magát a listán, és a korong mostanra bearanyozódott. Gigi albuma a 7. helyig tört utat magának, és gondolataim leírásának pillanatában még nem aranylemez. Ugyanakkor a rádiós játszási listákat nézve Radics Gigi Vadonatúj érzés című dala kibérelte magának az első helyet, míg Rúzsa Magdi Ná-ná-ná című száma nem kúszott feljebb a 30. helynél.

Na itt vannak azok az összefüggések, amiket nem értek. Magdi lemeze sikeresebb a vásárlók körében, még úgy is, hogy a megjelenés napján az összes dal szándékosan felkerült a hivatalos YouTube csatornára, mégis Gigi dalát játszották rongyosra a rádiók. De meg is fordíthatom a gondolatmenetet. Ha Gigi dala napi szinten a rádiók játszási listájának élén van, miért nem veszik mégsem annyian a lemezét, mint azét, aki 30 hellyel lentebb kapott csak helyet? Mi alapján választják ki a rádiók, hogy kinek a dalát adják többször, és mi alapján döntenek az emberek, hogy kinek a lemezéért hajlandók pénzt adni?

Nekem valahogy az utóbbi többet jelent. Értékesebbnek tartom, ha az emberek nem azért hallgatnak valamit, mert a rádiók lépten nyomon az arcukba tolják, hanem saját akaratukból, és ezért akár még pénzt is hajlandóak adni. És nem utolsó sorban, nem bánom, hogy nem Magdi dala folyik még a csapból is, ezzel csömört okozva a hallgatóságnak. Az autóban rádiót hallgatva szinte minden nap sikerül elkapnom valahol, hogy szól a Ná-ná-ná, mégsem kell akár több helyről is visszahallanom, hogy Radics Gigi, meg Oláh Gergő már az unalomig folyik bizonyos rádiókból.

Talán pont jól van ez így, ahogy. És tavasztól, a koncertszezon kezdetétől, meg pont nem érdekel majd, hogy mit játszanak a rádiók. Élőben kell hallgatni, úgy az igazi! Gyertek Rúzsa Magdi koncertre, szerte az országban! Nekem elhihetitek, felejthetetlen élmény lesz.

2 hozzászólás “Aranyos gondolatok” bejegyzéshez

  1. Érdekes felvetés. Én már az előző lemez kapcsán is hiányoltam, hogy nem játszoták a számait. Szerintem így jó pár év távlatából hallgatva azt mondanám, hogy nagyon is jó kis lemez volt, sőt. A mostani meg még inkább. Az jó, hogy nem folyik a csapból is és így nem válik unalmassá, de játszhatnák többet is a számait, mert tényleg jó.

Vélemény, hozzászólás?