A csend hangja

Hozleiter Fanny és Weisz Fanni
Weisz Fanni és Hozleiter Fanny

Fanni. Két lányt ismerek, még ha felületesen is, akik ezzel a névvel élnek e világon. Két lányt, akikről úgy tartjuk, hátránnyal küzdve élik életüket. Két lányt, akik kitartásuknak és életfelfogásuknak köszönhetően előnyt kovácsoltak problémájukból, nem csak saját maguk számára, de az őket körülvevő világ épülésére is.

Hozleiter Fanny, azaz Mosolyka. Az örökké vidám és megrögzött optimista lány, akit izomsorvadással diagnosztizáltak. Az orvosok 18 évet adtak neki. Élni akarásának és tüneményes személyiségének is köszönhetően, ma már elmúlt 24 is. Életét egy kerekesszék segíti, de bízik benne, hogy ez csak időleges állapot. Mosolyával és hozzáállásával nagyon sok embernek okoz örömet, és tanít pozitívan értékelni a körülöttünk lévő dolgokat. Blogját rengetegen olvassák, nem csak sorstársai. Egyik mottója: Az élet nem azzal mérhető, milyen sokáig lélegzünk, hanem azokkal a pillanatokkal, amelyektől elakad a lélegzetünk.

Weisz Fanni, siket fotómodell, szépségkirálynő. Többek között akkor ismerte meg az ország, amikor a TV2 Megasztár című műsorában Rúzsa Magdival lépett színpadra. Mint ahogy ebben a blogban már írtam róla, Magdi Gábriel című dalát adták elő közösen: Fanni jelnyelven tolmácsolta, és táncával érzékeltette a dalt siket és nagyothalló társai felé. Fanni szépségét és a média fokozott érdeklődését kihasználva sokat tett a jelnyelv megismertetése terén. Tulajdonképpen az esélyegyenlőség egyik nagykövetének tekinthetjük.

Ezt a tevékenységet ismerte fel az MTVA is, amikor nemzeti jelképünk, a Himnusz új feldolgozásának elkészítésén gondolkodtak. Elkészült a műből egy már hagyományos, kórus változat, mely talán modernebb hangszerelésében tér el elődeitől, és készült egy jelnyelvi változat, mely a siket és nagyothalló emberek számára is lehetővé teszi, hogy átélhessék mindazt, amit a Himnusz meghallgatása nyújthat. A jelnyelvi változatban Weisz Fanni, illetve egy jelelő kórus szerepel, mindeközben Rúzsa Magdi hangján, egy szál hegedű kíséretében szólal meg a dal. Magdi a felvételen nem látszik. Ahogy ő fogalmaz: legnagyobb kincsét, a hangját adta oda Fanninak, hogy ezáltal valami különlegeset és maradandót adhassanak az embereknek.

Az eredmény valami egészen káprázatos lett. Ennyi érzés talán még egyetlen Himnusz feldolgozásban sem volt. Érdemes meghallgatni most, és remélhetőleg majd sok jeles eseményen is!

Vélemény, hozzászólás?