Erika és Feri

Tegnap telefonált Erika, ma pedig email érkezett Feritől, ugyanabban a témában. Nevezetesen, hogy Rúzsa Magdi új albuma, a Magdaléna Rúzsa, már fent van a YouTube-on, és ez elég felháborító, hiszen nem kevés munka van egy ilyen albumban, illetve előadásban. Ráadásul már magam is észre vettem korábban, hogy nem csak a YouTube-on találhatók meg a dalok, de a komplett album is úton-útfélen letölthető a neten. Persze, mint minden más.

Vajon érdemes ezzel foglalkozni? Magdi managementje, illetve a darab szerzői, szerzői jogokra hivatkozva eltávolíttathatják a tartalmakat az oldalak üzemeltetőivel. Csak nem sziszifuszi munka ez? Mire az egyik helyről sikerül leszedetni, addigra három másik helyen van fent az összes dal. Sajnos. Rengeteg energiát követel, és nagyon kevés a haszna.

A CD eladások meg csökkennek, hiszen nagyon sokan választják azt a megoldást, hogy a pénzért megvásárolt eredeti lemez helyett ingyen letöltik azt az internetről. Sokkal gyorsabb, sokkal olcsóbb, és a célnak ugyanúgy megfelel. Vannak azért kivételek. Akik egy kicsit is szeretik és tisztelik Magdit, illetve a munkásságát, azok meg fogkák venni a lemezt. Sőt, olyanról is tudok, akik több példányt is vesznek, mert milyen jó lesz az, meglepni vele az ismerősöket, barátokat. Elvégre egy csodálatos albumról beszélünk.

Felmerül az a kérdés is, hogy micsoda kár érheti ebből az előadót? Nyilván elég nagy. Hisz az eladott CD-k után részesül(ne) díjazásban. Jó is volt ez addig, amíg pörgött a CD piac, és a lemezekből a mostani sokszorosát lehetett eladni. Manapság már nem kifejezetten a CD-ből származó bevétel tartja el az előadókat. Inkább csak közvetve. Vannak már olyan kezdeményezések is, hogy egy előadó az albumát ingyen letölthetővé teszi, megelőzve a kalóz másolgatást. A fő haszna úgyis abban van, ha megismerik a zenéjét, mind nagyobb körben terjed, és szeretik. És aki szereti, az eljár a koncertjeire, ami által nagyobb hasznot hoz, mint a CD megvásárlásával.

Viszont ez nem jelenti azt, hogy minden előadó ezt a stratégiát szeretné követni, ezért az ingyenes letöltések is bosszantóak azoknál, akik nem azt a sorsot szánták munkájuk gyümölcsének. Vegyük meg a CD-ket, legalább azoktól, akiket különösen kedvelünk!

Én megvettem Rúzsa Magdi: Magdaléna Rúzsa című lemezét, hogy visszaidézze a fantasztikus előadás hangulatát.

Vélemény, hozzászólás?