Lovas Dáma

Ebben az évben negyedik alkalommal rendezik meg az immár hagyományosnak számító Nemzeti Vágtát. A Geszti Péter nevével is fémjelzett rendezvényen idén Rúzsa Magdi is tiszteletét teszi.

A Nemzeti Vágtát 2008-ban rendezték meg először a budapesti Hősök terén. A 96 település részvételével megtartott első versenyt Suták Vanda, nyíregyházi lovas lány nyerte. A második vágtán Németh Sándor bácsalmási, a harmadikon pedig Gajdos Zsolt demecseri lovas győzedelmeskedett.

A szeptemberben megrendezésre kerülő negyedik Vágtán ismét egy hölgy felé fordul a figyelem – az enyém biztosan. Rúzsa Magdi neve bukkant fel a résztvevők között. Nem mondom, hogy nem lepett meg, de Magdiban épp ez a jó. Soha nem lehet tudni, milyen új oldalát mutatja meg nekünk. Persze nem a versenyen, még csak nem is a celebek futamában indul, talán nem is ott az ő helye. Magdi a dámalovaglás egyik szereplője lesz.

Magdiról eddig inkább a díva jelző jutott eszembe, ha már mindenképpen jelzőkkel szeretném illetni ezt az aranytorkú rock-angyalt. Most majd megmutatja, hogy milyen is lesz dámának. De mi az a dámalovaglás? Valószínűleg én nem vagyok kellően jártas a témában, de bevallom őszintén utána kellett néznem.

A XIX. század elején, még Erzsébet királyné honosította meg nálunk ezt a féloldalas lovaglási stílust, mely akkoriban igen elterjedté vált a hölgyek körében. A hölgyek, hogy megőrizzék nőiességüket lovaglás közben is, hosszú szoknyában ültek lóra. Az elegancia megőrzése mellett a praktikusság is megkövetelte, hogy a nyereg új kialakítást kapjon, a hölgyek féloldalasan ülhessenek a lovon. Ezért jött létre jobb és bal oldalas női nyereg is, de végül a bal oldalas ülés lett az elterjedt.

A dámalovaglásból egy kis ízelítőt ad ez a videó is, mely a Magyar Dámalovas Egyesület honlapjáról származik:

Kíváncsian várom, amint Magdi csodálatos ruhában, egy gyönyörű paci nyergében vonul el előttünk. Dámalovaglás a Nemzeti Vágtán.

Szerkesztői hozzászólás: Sajnos, a 2011-es Nemzeti Vágtán elmarad a Dámalovaglás. Talán majd legközelebb, 2012-ben… Kárpótlásul viszont Rúzsa Magdi koncert lesz a Vágtán, a Bor és Pálinka faluban!

Egy válasz erre: Lovas Dáma

  1. ysu73 szerint:

    Én is nagyon várom. 🙂 Nekem a dámalovaglás nem volt újdonság (legfeljebb a neve), én Elfújta a szélen és egyéb 19. században játszódó filmeken nőttem fel. Tök jó, hogy idén Magdi is részt vesz ezen.

Vélemény, hozzászólás?