Az én Magdim komoly arca

Kiállítás nyílt a második világháború végén szerb partizánok által elkövetett délvidéki magyarellenes atrocitások bemutatására. A keddi megnyitón közreműködőként részt vett az én Magdim is.

“Magyar voltál, ezért”

Márai Sándor Halotti beszédéből választott mottóval, Délvidéki Tragédia 1944-1945 címmel nyílt kiállítás Budapesten, a Terror Háza Múzeumban február 22-én, kedden délelőtt.

A második világháború végén, 1944 őszén katonai közigazgatást vezettek be Vajdaság területén. A Délvidéken gyakorlatilag elszabadult a pokol, és kezdetét vette a fél évig tartó vérengzés. Szerb (valójában Jugoszláv) partizánok bosszút álltak az úgynevezett “hideg napokért”, amikor 1942-ben magyar katonák razziáin mintegy négyezer szerbet és zsidót gyilkoltak meg. Fél év alatt több, mint 15 ezer embert végeztek ki magyarságuk miatt. Ugyanakkor az elüldözött vajdasági magyarok száma 85 ezerre tehető. A Délvidéki magyarság lélekszáma ebben az időben nem érte el a félmilliót, így minden ötödik ember, gyakorlatilag minden család többszörösen is érintett volt. Ezeknek a tragédiáknak állít emléket a kiállítás, bemutatva az eseményeket úgy, ahogy talán csak azok ismerik, akik maguk is megélték ezeket a szörnyűségeket.

A nagy érdeklődéssel kísért megnyitón beszédet mondott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Dejan Sahovic Szerbia budapesti nagykövete, Forró Lajos a Délvidéki Mártírium Alapítvány elnöke, Matuska Márton temerini származású újságíró, de jelen volt Glatz Ferenc akadémikus, Nikovitz Oszkár Magyarország belgrádi nagykövete, több politikus, valamint számos magyarországi és délvidéki közéleti személyiség. Azonnal igent mondott a felkérésre, így az ünnepség kezdetén és végén Rúzsa Magdi énekelt egy-egy gyönyörű szép dalt.

Magdi a Felmegyek a hegyre című népdallal adta meg a rendezvény hangulatát. A produkciót megtekintheted itt:

A megnyitó befejezéseként a Jesen stiže (Megérkezik az ősz) című szerb dal hangzott el Rúzsa Magdi tolmácsolásában. Az erről készült videót megnézheted itt:

A kiállítás megnyitójával egy időben rendezték meg a Nők Lapja által indított Az évtized kedvencei szavazás díjkiosztóját is, ahol Magdi egy gyönyörű harmadik helyezéssel lett gazdagabb. Magdi, gratulálok az eredményhez!

Talán érthető, hogy Magdi a kiállítás megnyitóján vállalt fontos szereplése miatt a díjátadón csak kis csúszással tudott részt venni.

Ha kíváncsi vagy a Délvidéki Tragédia című kiállításra, szeretnéd megismerni a történelemnek ezt a szomorú szeletét is, ez év végéig megteheted a Terror Háza Múzeumban. A kiállítás megtekintése, főleg kiskorúaknak, csak felnőtt kíséretével javasolható!

Köszönöm a gondolatokat Andinak,
és a technikai segítséget Saliornak.
Videó: www.terrorhaza.hu
Fotó: Velvet

Vélemény, hozzászólás?